Geotechniczne właściwości lessów - Krajewska, Anna (My University, 2014)
Less jest skałą osadową, tworzącą się w wyniku depozycji pyłu eolicznego. Powstaje w klimacie peryglacjalnym, lub klimacie ciepłym w sąsiedztwie pustyń. Na Ziemi obserwuje się znaczne rozprzestrzenienie pokryw lessowych. Zajmują one 6-10% całkowitej powierzchni lądów. Największymi obszarami ich zwartego występowania są: Wyżyna Lessowa w Chinach, stepy północnego Kazachstanu, południowej Rosji w części europejskiej i Ukrainy, północnoamerykańskie Wielkie Równiny, Pampa w Argentynie oraz obszary na północ i południe od Sahary (Migoń, 2006).Lessy są gruntami szeroko rozpowszechnionymi. Stanowią one podłoże budowlane i urodzajne tereny rolnicze. Są więc obiektem ciągłych badań geologiczno-inżynierskich. Makroporowatość oraz małe zagęszczenie powodują, że lessy łatwo ulegają działaniu wody. Niszczy ona ich wewnętrzną strukturę i powoduje zjawisko osiadania zapadowego. Czyni to lessy gruntami niekorzystnymi pod zabudowę, ponieważ często niezbędna jest ich stabilizacja. Niekorzystne cechy lessów jako gruntów budowlanych można zauważyć współcześnie obserwując budowle powstałe wieki temu. Ulegają one zniszczeniu, pękaniu i zawalaniu stanowiąc zagrożenia dla mieszkańców.
Geotechnical properties of loess
Keywords: lessy; osiadanie zapadowe; właściwości geotechniczne lessów; makroporowatość