Badania mineralizacji dolomitów południowo-wschodniego obrzeżenia Gór Świętokrzyskich - Buda, Zbigniew (My University, 2015)
Mineralizacja utworów węglanowych Gór Świętokrzyskich i występujących w nich surowców od lat jest tematem zainteresowania geologów. Bogactwo i różnorodność występujących tu minerałów znacząco wpłynęło na rozwój i polepszenie warunków życia okolicznej ludności. Eksploatowane do 1994 roku rudy żelaza stanowiły jeden z najważniejszych surowców kraju. Obszar ten był przez ponad 300 lat głównym okręgiem górniczo hutniczym na ziemiach polskich. Obecnie jest jednym z ważniejszych rejonów wydobycia surowców skalnych. W przygotowanej pracy postaram się przybliżyć problematykę występujących tu skał dolomitycznych w których zapisana jest skomplikowana i nie do końca wyjaśniona historia geologiczna Gór Świętokrzyskich
Research dolomite mineralization in south-eastern margin of the Holy Cross Mountains
Keywords: dolomity; mineralizacja; Góry Świętokrzyskie