Ocena zanieczyszczenia gleby wybranymi metalami ciężkimi w Parku Miejskim „Młynówka Królewska” - Wójs, Karolina (My University, 2018)
W pracy podjęto temat zanieczyszczenia gleb metalami ciężkimi tj.: cynk, kadm, miedź, ołów w Parku Miejskim ‘Młynówka Królewska’. W celu określenia stopnia zanieczyszczenia gleb, przeprowadzono badania zawartości ww. metali metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej. Wyniki porównano względem tła geochemicznego wyznaczonego dla obszaru Krakowa według Pasiecznej (2003) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska w sprawie sposobu prowadzenia oceny zanieczyszczenia powierzchni ziemi(Dz.U. 2016 poz. 1395). Podwyższone zawartości metali stwierdzono w próbkach 1,2 oraz 3. Próbki pobrane poza centrum miasta (4 i 5) nie wykazały zanieczyszczenia. Największe stężenia dla cynku i ołowiu zaobserwowano w próbce drugiej pobranej na placu zabaw w okolicy ulicy Mazowieckiej, a dla kadmu i miedzi w próbce trzeciej pobranej przy ulicy Podchorążych . Wartości dla cynku, ołowiu oraz miedzi zostały przekroczone dwukrotnie względem maksymalnej naturalnej zawartości tych pierwiastków w glebie, jednak w odniesieniu do Rozporządzenia Ministra Środowiska dopuszczalne stężenie badanych metali ciężkich w glebie nie zostało przekroczone.

This paper is focused on an issue of soil contamination with heavy metals such as zinc, cadmium, copper and lead, in City Park ‘Młynówka Królewska’. In order to determine the concentration of elements in the soil - metal content been determined by Atomic Absorption Spectrometry. The results were compared with the geochemical background for area of Kraków according to Pasieczna (2003) and according to the Regulation of the Ministry of Environment concerning the way of assessing the pollution of the earth’s surface(Dz.U. 2016 poz. 1395). High concentration of metals were found in the 1, 2 and 3 sample. Samples that were taken outside the city centre (4 and 5) did not show elevated content against the geochemical background. The highest concentrations for zinc and lead have been observed in the second sample (playground), and for the cadmium and copper in the third sample (ul. Podchorążych). Values for zinc, lead and copper have been exceeded twice in relation to the maximum natural content of these elements in the soil, however, with reference to the Regulation of the Ministry of Environment, the permissible concentration of the tested heavy metals in the soil were not exceeded.
The soil contamination assessment based on selected heavy metals in the City Park „Młynówka Królewska”
Keywords: metale ciężkie; zanieczyszczenie gleb; AAS; heavy metals; soil pollution; Atomic Absorption Spectrometry