Analysis impact fracturing fluid acidity on structural strength of crosslinked gel complex
Link do zdalnego zasobu
Dostęp z terminali w BG AGH
Data publikacji
Data publikacji (copyright)
Data prezentacji
Data obrony
Data nadania stopnia
Autorzy (rel.)
Inny tytuł
Typ zasobu:
artykułWersja
Sygnatura:
Nr normy / patentu
Szczegóły wydania / pracy
Instytucja sprawcza:
Redaktorzy (rel.)
Promotorzy (rel.)
Recenzenci (rel.)
Projekt
Tytuł:Dyscyplina
Słowa kluczowe
hydraulic fracturing, fracturing fluid, linear gel, crosslinkingDyscyplina (2011-2018)
Specjalność
Klasyfikacja MKP
Abstrakt
Nowadays hydraulic fracturing is the most commonly used technique to stimulate the productivity of a well. The selection of a proper fracturing fluid is all about choices which strongly influence on effectiveness of the treatment. It should be carefully prepared, supported by lab analysis in order to match fluid to reservoir condition. This article concerns impact of fracturing fluid additives on fluid properties. In the paper crosslinking process has been shown and its importance on conventional reservoir rocks fracturing treatment. Provided lab examination shows fluid pH impact during creation crosslinked gel complex including influence to crosslinking time in the surface condition. The lower linear gel pH caused lower crosslinking time of fracturing fluid.